Bereik nieuwe klanten met de inzet van LinkedIn adverteren

Post jij regelmatig content op LinkedIn maar lukt het niet om je ideale doelgroep te bereiken?
Wil je meer naamsbekendheid en verkeer naar je website? Dan kan adverteren op LinkedIn interessant voor je zijn!

Om je doelgroep aan te trekken moet je tegenwoordig van alles uit de kast halen. Creatief zijn met je content. Je wilt opvallen tussen je concurrenten. Je wilt de juiste volgers aantrekken. Verkoop genereren. Ook adverteren op social media wordt steeds populairder. Met name op Facebook en Instagram. Logisch, het zijn grote platformen, laagdrempelig en de advertentiekosten zijn relatief laag.  

 

 

Waarom LinkedIn adverteren?

Het grootste onderscheid tussen de andere social media platformen is het professionele karakter. De kracht van LinkedIn Ads zit hem in het selecteren (target) van de doelgroep.

Dat maakt LinkedIn adverteren zeer relevant voor de B2B bedrijven in de zakelijke dienstverlening en voor de promotie van openstaande vacatures. Voor zeer sales gerichte promotie is het minder interessant.

Dit heeft met name te maken met de hogere kosten per advertentie in vergelijking met andere social media platformen.

 

Benut de kracht van LinkedIn

Linkedin is al lang niet meer het openbare cv-platform. Linkedin behoort inmiddels tot de belangrijkste social media kanalen. En ze groeien hard! Waar LinkedIn vroeger een erg zakelijk karakter had, merk je dat het nu steeds persoonlijker wordt.

Uit het Nationaal Social Media onderzoek 2018 van NewCom Research blijkt dat Linkedin ruim 4,4 miljoen actieve Nederlandse gebruikers heeft. De verwachting is dat het gebruik de komende jaren flink zal gaan toenemen. Volgens cijfers van LinkedIn zelf zijn Nederlanders met 42% de grootste groep gebruikers op Linkedin in vergelijking met andere Europese landen. Ruim 80% gebruikt Linkedin mobiel. Waar andere platformen vaak door een Sales of marketing afdeling worden beheert, houden op LinkedIn de meeste gebruikers zelf hun profiel bij. En nog een voordeel, LinkedIn scoort hoog in google!

LinkedIn is voor ondernemers één van de belangrijkste bronnen om leads te genereren. Ruim 80% van de ondernemers op LinkedIn doet B2B zaken bron.
Toch zetten relatief gezien weinig ondernemers LinkedIn Advertenties in als onderdeel van hun online marketingstrategie. Daar ligt dus een unieke kans om je te onderscheiden.

 

5 feiten over Linkedin Ads

 1. De kracht van LinkedIn Ads zit hem in het selecteren van de doelgroep.Je kunt voor het opstellen van een LinkedIn Ad je doelgroep heel nauwkeurig vaststellen op basis van de informatie die LinkedIn beschikbaar heeft onder zijn leden. Mits dit is ingevuld.

De doelgroepselectie bestaat uit:

 • Geografisch gebied (regio of land)
 • Lidmaatschap van specifieke LinkedIn groepen
 • Specifieke branche, bedrijf en bedrijfsgrootte
 • Functiebeschrijving of titels
 • Aantal jaren werkervaring
 • Scholen of studierichtingen
 • Vaardigheden
 • Interesses
 • Leeftijd
 • Geslacht

Zoals je ziet focust LinkedIn zich op het professionele gebied waar Facebook zich naast het demografische en geografische voornamelijk richt op aangegeven interesses en opleiding.

 1. Er heerst een hoge mate van betrokkenheid en interactie op zakelijke posts waar waardevolle content wordt gedeeld. Wanneer je deze content ook inzet voor je advertenties realiseer je hogere conversies.
 2. In vergelijking met andere Facebook, Instagram en Google ads, vallen LinkedIn advertenties wat duurder uit. Kijk echter wat het je oplevert. Hierdoor komt je advertentie exact terecht bij de doelgroep die jij wilt bereiken. De kosten voor het bereiken van je ideale klant pakken daarmee lager uit dan een campagne die je minder specifiek kunt maken. Als LinkedIn bij jouw en je doelgroep past dan heb je daar toch best wat kosten voor over?
 3. Om goed inzicht te verkrijgen in wat een campagne je oplevert kun je Conversion Tracking in te schakelen. Dit doe je door een Insight Tag op te halen (pixel) via het campagnebeheer van je bedrijfspagina. Dit is tevens een mooie tool om je advertenties bij te sturen. Zo heb je inzicht in het resultaat (per views of per clicks) en controle over je budget. Hoe dit werkt zie je in dit filmpje van LinkedIn.
 4. Je kunt je advertentie ook richten op de bezoekers van je website of je huidige lijst met connecties. Dit is een warme doelgroep. Ze kennen jou en je aanbod namelijk. Omdat je hen opnieuw benaderd door retargeting, zal de advertentie effectiever zijn in vergelijking met een standaard doelgroepselectie binnen Linkedin.

 

Wat wil jij met een LinkedIn Ad bereiken?

Voor een succesvolle campagne is het belangrijk dat je een helder doel neerzet waar je de Ads voor wilt inzetten. Boor je een koude of warme doelgroep aan?

Dit vereist ieder zijn eigen strategie. Wil je meer bekendheid of expertstatus creëren? Leads? Wil je een weggever promoten om je maillijst te laten groeien? Of wil je dat je programma of event volgeboekt is? Daar kun je de campagnes zeker voor inzetten.

 

Waar begin je?

Om toegang te krijgen tot campagnebeheer is het belangrijkste dat je een bedrijfspagina hebt op Linkedin. Is deze nog niet actief? Begin daar dan hier direct mee.

Zodra het doel van adverteren duidelijk is, kun je helder maken welke vorm van adverteren daar het beste bij past.

 

Type advertentie

De meest gebruikte is sponsored content (post). Hiermee promoot je in wezen een specifieke post vanaf je bedrijfspagina. Deze post kan een artikel of blog zijn, of promotie van een weggever. Dit type advertentie is erg geschikt voor naamsbekendheid of om meer websitebezoek aan te trekken. Het is ook mogelijk om een video te promoten of een  invulformulier (handig om iemand meteen zijn gegevens in te laten vullen).

Je kunt ook kiezen voor een tekstadvertentie. Dat zijn kleine blauw/zwart gekleurde tekstregels die je kunt aanklikken naar een website. Meestal maximaal 2 zinnen. Deze worden weergegeven boven of rechts van je LinkedIn tijdlijn.

Wil je ook de buitenlandse markt bereiken dan is Sponsored InMail (push bericht )nog een mogelijkheid. In Nederlands is dit sinds de komst van de AVG wet niet meer toegestaan.

 

Doelgroep bepalen

Nu je deze basis hebt kan er een start worden gemaakt met je campagnefunnel.
In deze funnel formuleer je heel helder wat je ingestelde doelgroep is en met welke middelen je ze wilt gaan bereiken.

Bijvoorbeeld: Je wilt je richten op alle (online) Marketing en Sales managers in de regio Utrecht die werkzaam zijn bij technische bedrijven waar 50 tot 500 mensen werken. Je stelt dan je doelgroep in op de branche, bedrijfsgrootte functietitel, en locatie. Hierdoor sluit je irrelevante personen uit. LinkedIn geeft je nu het geschatte bereik. Eventueel kun je deze bijstellen door gebruik te maken van aanvullende suggesties

 

Advertentiekosten

Met het geschatte bereik wordt ook duidelijk wat de geschatte advertentiekosten worden.
Je kunt in deze fase puzzelen met de biedingen. De competitiviteit binnen je gekozen markt is bepalend voor de kosten. LinkedIn geeft je hierin voorstellen. Je kunt budget toekennen per klik of per 1000 impressies.

Vervolgens kies je wat je aan deze doelgroep wilt laten zien.

Bijvoorbeeld het promoten van een blog, een weggever of promotietekst voor je evenement.

 

Testen en meten

Uiteraard kun je de campagne bijsturen door de statistieken en conversies te checken met de Conversion Tracker. Om zeker te weten dat je gepromote content aanslaat is het draaien van kleine tests, in een wat kleinere doelgroep aan te raden. Je kunt er voor kiezen om de beste uit de test vervolgens groter te promoten.

 

Wat nog meer?

Kijk goed naar wat er nog meer te doen is om je campagne compleet te maken.

Denk daarbij ook aan je opt-ins, landingspagina, contentcreatie en visuals.
Het is allemaal onderdeel van je advertentiefunnel. Wanneer je deze goed doordacht en compleet inzet kun je starten met een succesvolle LinkedIn advertentie. En wanneer je regelmatig content post op je LinkedIn tijdlijn zal het je advertentie absoluut bekrachtigen.

Zoals je leest liggen er ontzettend veel kansen bij adverteren op LinkedIn. LinkedIn is een groot en groeiend professioneel platform. Zeer geschikt voor je zakelijke dienstverlening waar dagelijks veel ondernemers actief zijn. Als jij daarmee jouw doelgroep bereikt en LinkedIn past bij je uitstraling, dan is adverteren een mooie toevoeging op je online zichtbaarheid. En ook als je nog niet toe bent aan een campagne is het zonde om de kansen op LinkedIn niet te benutten.

Op welke manier zou jij LinkedIn Adverteren kunnen inzetten om je doelgroep te bereiken?

 

Auteur: Constance Put – VA voor de A-Z online lancering van events, cursussen of programma’s met een vleugje creativiteit!
Redacteur: Patty Golsteijn – Chef Regelhelden