De basisstappen voordat je aan je eigen podcast begint

Podcasts zijn weer helemaal hot. Je kunt lekker veel mensen bereiken met je boodschap, dus steeds meer Nederlandse ondernemers starten ermee. Het heeft ook best wel een voordeel, want je zichtbaarheid kan enorm groeien hiermee. Vooral omdat je een podcast op veel verschillende plekken aan kunt bieden. En als je besluit alles in het Engels op te nemen, dan word je publiek nog groter.

Het is ook niet heel lastig om te doen, een podcast maken. Je neemt wat geluid op, zet er een leuk muziekje onder, plaatje erbij en op iTunes ermee. Zo gedaan. Toch?

In deze blog leg ik uit dat ik veel meer komt kijken bij een goede podcast en wat belangrijk is voordat je er een begint.


 

Als je het heel snel en simpel aan wilt pakken, dan kun je binnen een dag een podcast online zetten. Maar zelf haak ik af bij een podcast als het geluid slecht is bijvoorbeeld. En dat hoor ik ook steeds vaker om me heen zeggen. Of als de podcast te kort is. Of als een stem niet lekker klinkt. Of als er geen rode draad is tussen de afleveringen.

Herkenbaar?

Dit komt omdat je van tevoren niet altijd nadenkt over wat het doel is van een podcast of wie de doelgroep is. Het gaat dan meer om wat je zelf wilt delen. Niet wat anderen willen horen.

Ik denk dan aan deze tip van Esther Jacobs: ‘It’s not about you.’ Dat geldt dus ook voor podcasts. Het is zeker een middel om je kennis en passie en tips en meningen te delen met meer mensen. Maar het gaat erom dat je juist meer mensen naar je toe trekt. En dat gebeurt niet als de basis niet goed is.

Maar waar begin je dan mee?

 

Thema

Het meest belangrijke onderdeel van de podcast is natuurlijk het onderwerp of thema. Een podcast is niet een plek waar je zoveel mogelijk informatie de lucht in gooit. Het is geen dagboek. En het gaat niet over wat jij wilt delen. Het gaat erom wat jouw ideale luisteraar wilt horen.

De afleveringen hebben een onderliggend thema nodig. Er is structuur nodig, net als op social media. De beste social media goeroes hebben een hele strategie voor wat ze wanneer posten op Facebook bijvoorbeeld. Hun volgers weten dan wat ze kunnen verwachten. Hetzelfde met een nieuwsbrief. Die stuur je ook niet wanneer je opeens een idee hebt of een verhaal om te delen. En die ziet er niet elke week of dag anders uit.

Dus voordat je met de podcast begint: wat is het onderliggende thema? Wat wil je delen en wie is jouw ideale luisteraar? Zijn het zakelijke tips, zijn het meditaties, wil je misdaden gaan bespreken, wil je juist mensen aan het lachen maken? Je zult een keuze moeten maken en daaromheen ga je bouwen.

 

Alleen of samen?

Waar je ook over na moet denken: ga je de podcast in je eentje doen of samen met iemand anders? Er zijn genoeg podcasts met een duo of zelfs een heel ensemble. Dat ligt uiteraard aan het thema en je doel.

Als je besluit om het alleen te gaan doen, wilt dat niet zeggen dat dat elke aflevering moet. Je kunt namelijk ook afwisselen door bijvoorbeeld interviews met anderen erin te stoppen. Zolang het maar relevant is en bij het thema past.

 

Taal

Een volgende beslissing die belangrijk is: in welke taal ga je de podcast opnemen? Voor de meesten is dat misschien voor de hand liggend en ga je dat meteen in het Nederlands doen.

Maar voor de mensen die ook internationaal aan de slag willen gaan of internationaal mensen willen bereiken, is het nog niet zo makkelijk. Want hoe goed is jouw Engels, zodat je verstaanbaar bent en je goed uit je woorden komt? En als dat wel goed is, is het Engelse niveau van al jouw Nederlandse klanten goed genoeg dat ze niet afhaken? Je kunt hier geen ondertiteling bij stoppen uiteraard.

Je hebt dan 2 keuzes: je kunt je podcast in 2 talen opnemen, om meer mensen te bereiken. Wat natuurlijk wel een gedoe is, want die podcast moet dan in beide talen hetzelfde zijn.

Óf je gebruikt een transcriptie van je volledige podcast in 2 talen. Dat is al een stuk makkelijker. En dit zorgt ervoor dat ook slechthorenden of doven ook mee kunnen genieten. Sowieso raad ik aan om altijd een transcriptie erbij te doen voor die doelgroep. Want dan betrek je hen er ook bij.

 

Lengte

Een van de redenen waarom mensen sommige podcasts niet luisteren of erbij afhaken, is als ze te kort zijn of te lang. Dat is natuurlijk per persoon anders. Maar als jij weet wie jouw ideale luisteraar is, dan kun je uitzoeken wanneer zij naar podcasts luisteren en welke lengte ze fijn vinden.

Een podcast van een uur kan namelijk heerlijk zijn voor mensen die graag wandelen of joggen. Of voor iemand die onderweg is, of dat nou met openbaar vervoer, de auto of zelfs het vliegtuig is.

En voor iemand die juist alleen maar een korte rit moet maken, wil misschien een korte podcast. Want het kan irritant zijn als je er helemaal in zit en dan stop moet zetten.

Bedenk dus voor jouw luisteraars wat voor type persoon dat is en welke lengte het beste werkt voor hun.

 

Deze stappen vormen de basis voor jouw podcast. Dat maakt het makkelijker om de focus te houden als je nieuwe afleveringen gaat opnemen. En als je nieuwe ideeën hebt, kun je altijd een hele nieuwe podcast show opzetten rondom een ander thema.

Denk je na het lezen van deze blogpost, ‘mijn god ik heb echt geen idee’? Ga dan zelf podcasts luisteren. Luister naar voorbeelden in de categorie die bij jouw idee past. Luister naar hoe zij het doen en laat je inspireren. Maak notities en maak keuzes. En als je dan nog steeds vastloopt, vraag dan om hulp. Je hoeft het niet alleen te doen.

 

Auteur: Tyana Golsteijn – VA gespecialiseerd in podcasts, videobewerking en admin in Moneybird
Redacteur: Patty Golsteijn – Chef Regelhelden