Heb jij al een plan voor 2019? Of laat jij je leiden door de waan van alle dag?

December 2017.
Ik schrijf een blog over de Purpuz planner die ik net had aangeschaft en de plannen die ik maakte voor 2018. Zonder een plan zwerf ik teveel rond.
Om goede ideeën te krijgen waar ik echt iets aan heb, heb ik een doel nodig. Anders bedenk ik vanalles en wordt er niets tot weinig afgerond.

Ik lees mijn blog van vorig jaar en zie ik dat ik mijn plannen onderweg heb bijgesteld en dat mijn werkwijze is verbeterd. Maar ik ben er nog niet.

Ook al maak je nog zo’n goede plannen, al doende stel je die altijd bij. Je bedenkt nog betere ideeën of vindt een betere oplossing.

John Lennon zei niet voor niets: “Life is what happens when you’re busy making other plans”.  

 

December 2018.
Toch maak ik ook dit jaar weer een plan en stel ik een doel. Mijn klanten gaan tot nu toe nog altijd voor. Ik maak te weinig ruimte voor mijn eigen marketing. Daarin ben ik nog zoekende. Ook doordat ik pas sinds september echt volledig als VA werk.

Dit keer heb ik voor het vastleggen een Zakenmam agenda aangeschaft. En sinds kort gebruik ik daarnaast een Bullet Journal. Dat laatste vooral voor het uitwerken en overdenken van ideeën voor mijn bedrijf.

Voor mij werkt het goed om het op papier te zetten. Al schrijvend krijgt het meer vorm. Belangrijk daarbij is: Het hoeft niet perfect. Ken je dat?

 

 

Richting door een doel

Een doel en een plan daarnaartoe geeft voor mij richting. Als ik geen doel zou stellen, zou ik niet weten wat ik nog wil leren. Of wat ik nog extra wil verdienen en hoe ik dat dan zou kunnen doen.

De omzet die ik wil bereiken is niet uit de lucht gegrepen. Ik bepaal dat op basis van een schema van Patty, Chef Regelhelden. Ook in de Regelhelden groep is planning deze maand het thema. Van Patty kregen we een schema om je kosten te bepalen. Zowel privé als zakelijk.

Ik werk zelf al weer een hele tijd met Profit First en met dit schema erbij kan ik precies zien wat ik aan salaris nodig heb om aan alle verplichtingen te kunnen voldoen. Bij die verplichtingen kijk ik naar wat ik wil doen qua werk, opleiding en met het gezin. Het is daardoor een heel realistisch beeld. Het getal wordt dan concreet.

 

Doel leidt tot actie

Dit doel zorgt voor actie. Haal ik mijn omzet nog niet in januari, dan weet ik dat er werk aan de winkel is. Een extra bericht op social media, een extra mail naar iemand die ik eerder heb gesproken of een gerichte vraag in een gesprek. Als je weet wat je wilt bereiken, kun je gerichter contact leggen.

Zo kun je er naar toe werken dat je de maand erna je doel wel haalt. En dat je in totaal over het jaar heen goed op weg bent voor je totale omzet. Hou rekening met rustige maanden bij het verdelen van je omzet over het hele jaar. Als je vakantie hebt, kun je minder omzet maken in die maand.

 

Tweede doel is zacht werken

Naast een doel qua omzet heb ik nog een doel gesteld. “Zacht werken”.

Meer hierover lees je op de website over dit onderwerp. Ook dat doel geeft actie. Op een andere manier, want het zorgt ervoor dat ik niet naar het doel spurt. Maar dat mijn acties bewuster en rustiger zijn.

Ik wil graag een goede balans tussen werk en privé. Wie niet? Een balans die goed voelt. Dat is een van de redenen dat ik mijn eigen bedrijf ben gestart.

In de fase waarin ik nu zit, gaat het werk soms voor hobby’s en mijn privéleven. De relatie met nieuwe klanten moet nog verder worden opgebouwd. Dat kost nu eenmaal tijd.

Dat is ook balans. Kiezen voor iets uitwerken in het weekend.

Zolang het goed voelt en mijn gezin er niet onder lijdt.

 

Je ontwikkeling

In een boek las ik: “De werkelijke waarde van een groot doel is onze ontwikkeling op de weg erheen”.  

Ontwikkeling is voor mij ook een doel. Ik hoor het van veel ondernemers. Ze genieten van de groei die ze persoonlijk doormaken door het ondernemen. Dat heb je helemaal zelf in de hand. Meer nog dan wanneer je in loondienst werkt.

Ik wil me blijven ontwikkelen. Een passende cursus geeft me energie en het levert je vaak ook nog leuke contacten op. Die grijze hersencellen hebben we niet voor niets.

Die willen door.

Vorig jaar had ik me in december al aangemeld voor twee trainingen die in januari starten. Ik had al echt iets om naar uit te kijken.

Terugkijkend op 2018 heb ik drie trainingen bij Weblish afgerond. Ik heb genoten van het VA festival en daar veel geleerd. Dat festival staat voor 2019 ook al op de planning.

 

Praktisch

Om jezelf ruimte te geven voor het uitwerken van de plannen, moet je ruimte maken in je agenda. Anders bereik je nooit je doel.
Een doel bereik je alleen als je ook actie onderneemt. Het bedenken alleen is niet genoeg.

Op het gebied van ruimte maken voor je eigen doelen, heb ik al veel van Patty geleerd. Daarnaast heeft Marieke Anthonisse van Zakenmam tips hierover.

Nu mijn laatste vraag op de laatste dag van 2018:
Heb jij al doelen gesteld voor 2019?

 

Auteur: Jenny Lenting, hulp voor technische trammelant bij je website en online training
Redacteur: Nicole Adelaars, contentstrategie en blogexpert – ik help je jouw verhaal vertellen