Hoe je in 5 stappen zorgt voor meer kopers van jouw producten of diensten

Auteur: Marieke Valbracht – VA die jouw online tools inricht en aan elkaar koppelt

Funnels…… Word jij af en toe ook niet een beetje gek van die term? Ik hoor en lees het zo vaak dat ik het idee krijg dat je online niet mee kan draaien als je geen funnel hebt. En dan vraag je je af of dat wellicht het geval is, want als zo veel mensen zeggen dat je een funnel moet hebben, dan zal dat toch wel zo zijn….

Ik ben het eens met iedereen die zegt dat een funnel nodig is als je online wilt ondernemen. Of beter gezegd, succesvol online wilt ondernemen. Dus ja, we worden er wellicht een beetje gek van dat het er zo vaak over gaat, maar dat is met een reden. In deze blog vertel ik wat een funnel is, wat deze kan doen voor je business en hoe je de basis legt voor een goede funnel.

 

De letterlijke vertaling van funnel is trechter. We kunnen er lang of kort over praten, maar dat is ook echt wat het is. Een funnel (ook wel sales of marketing funnel genoemd) is niets anders dan een manier om ervoor te zorgen dat geïnteresseerden jou en jouw producten leren kennen zodat zij uiteindelijk overgaan tot aanschaf van jouw eindproduct. Vanaf het begin tot eind van de funnel doe je elke keer een vervolgaanbod om ze een stap dichterbij het eindproduct te brengen. Verderop in de blog kom ik hier inhoudelijk op terug.

 

Je kan je wellicht voorstellen dat niet alle mensen in je funnel gebruik maken van een vervolgaanbod. Deze mensen “vallen” uit de funnel en hierdoor houd je aan het eind van de rit maar een klein deel van de geïnteresseerden over die gaan kopen. Dat dit maar een klein deel is, maakt niet uit. Als je funnel goed is opgebouwd, is dat precies de hoeveelheid die je nodig hebt om succesvol te kunnen ondernemen.

 

 

En dat laatste is meteen de reden waarom een funnel belangrijk is om te hebben. Je wilt een manier hebben waardoor er altijd klanten zijn die jouw eindproduct kopen en jij een gegarandeerde inkomstenstroom hebt. Om dit voor elkaar te krijgen moet er een proces zijn waarmee geïnteresseerden jou leren kennen en gaan vertrouwen waardoor ze gaan kopen.

Want, zeg zelf, wat heeft meer kans van slagen? Met alleen je eindproduct de markt op gaan en mogelijk geïnteresseerden vragen hun knip te trekken? Of met een pakket aan producten je expertise tonen en vertrouwen wekken en dan vragen of ze jouw eindproduct willen kopen?

Hoe kom je nu aan een goede funnel? Het probleem zit hem in het woordje goede. Deze heb je namelijk niet zomaar in een keer. Dit kost tijd, er zal getest moeten worden wat wel en niet werkt. Laten we bij het begin beginnen, hieronder de 5 stappen voor het maken van een goede funnel.

 

  1. Welke producten heb je?

Maak een overzicht van alle producten die jij hebt. En dan bedoel ik echt ALLE producten. Ondernemers vergeten nog wel eens wat zij allemaal op de plank hebben liggen aan producten. Uiteraard neem je in je overzicht je producten op die je daadwerkelijk verkoopt, maar wat denk je van de e-books die je ooit schreef, online of live trainingen, kennismakingsgesprekken, podcasts of dat product wat je hebt uitgewerkt maar nog niet gelanceerd hebt. Echt alles dus! Grote kans dat ze een mooi plekje in je funnel vinden.

 

  1. Producten sorteren

Je hebt nu alle producten die jij hebt te bieden in een overzicht staan. Minimaal één van die producten is jouw eindproduct. Dat is het product waarvan jij het liefst wil dat al jouw klanten deze kopen. Doorgaans het product waar jij de meeste omzet uit haalt.

Mocht je meerdere eindproducten hebben, kies er dan eerst één uit. Deze schrijf je onderaan een blad papier op. Uit het overzicht met alle producten kies je vervolgens drie producten die qua inhoud horen bij het eindproduct. Deze drie producten ga je op volgorde van verkoopprijs boven je eindproduct noteren. Je begint met je gratis product, daarna laag geprijsd, gemiddeld geprijsd naar je hoogst geprijsde eindproduct.

Dit sorteren kan op verschillende manieren en het is ook echt niet in beton gegoten hoe het moet. Je kan meer stappen maken voordat je bij het eindproduct uitkomt of misschien heb je wel zoveel bijpassende producten dat je meerdere paadjes kan hebben die uiteindelijk naar je eindproduct leiden. De verdeling van gratis, via laag en midden geprijsd naar het hoogst geprijsde product is uiteraard gerelateerd aan de prijs van je eindproduct. Over het algemeen is de eerste stap wel altijd een gratis product. Dit is immers je lokker om zo veel mogelijk mensen boven in die trechter te krijgen zodat ze jou en jouw product kunnen leren kennen.

Wanneer je meerdere eindproducten hebt, maak dan eerst de volgende stappen af voor het product dat je nu als eerste hebt gekozen. Daarna begin je weer bij stap 2 voor je volgende eindproduct.

 

  1. Klantpad bepalen

Je hebt een eerste opzet van je funnel op een blaadje staan. Nu is het zaak om puur op theoretische basis te gaan testen of de volgorde van de producten juist is en de funnel lekker loopt. Als het goed is, weet je welke mensen je uiteindelijk als klant wilt hebben voor je eindproduct. Vraag je nu af of je deze mensen blij kunt maken met jouw eerste product; je gratis weggever, je lokker. Als zij daar blij van kunnen worden, dan zullen heel veel anderen dat ook zijn dus is dat een mooi eerste product om zoveel mogelijk mensen in je funnel te krijgen.

Vervolgens bedenk je waar men behoefte aan heeft qua verdieping nadat zij het eerste product gelezen, bekeken, ingevuld etc. hebben. Zorgt jouw tweede product in je funnel voor deze verdieping? Ja? Prima, dan heb je daar dus een goed tweede product. Dit herhaalt zich tot je bij je eindproduct bent aangekomen. Elke stap moet een logische verdiepingsstap zijn t.o.v. de vorige.

  1. Gaten opvullen

Het kan zomaar zijn dat je er in stap 3 achter bent gekomen dat je een product mist. Misschien is een stap van het ene naar het andere product in de funnel te groot. Of merk je dat de producten onderling te veel verschillen qua inhoud waardoor er geen logische flow ontstaat. Dit is hét moment om te bepalen hoe je de gaten opvult. Denk hierbij niet meteen dat je iets nieuws moet gaan maken. Grote kans dat je het al in handen hebt. Is er niet een stukje wat je uit je eindproduct kunt halen en eerder in je funnel al zou kunnen plaatsen?

Soms kom je erachter dat je wel iets nieuws moet maken. Dat geeft niet, hier moet je dan mee aan de slag. Belangrijk is wel dat je niet vergeet om ondertussen ook alvast met stap 5 verder te gaan.

 

  1. Implementeren, testen en aanpassen

Je hebt nu je funnel op papier klaar en je producten zijn (bijna) gereed. Nu moet je de funnel nog online gaan bouwen. Kort gezegd moet je ervoor zorgen dat:

  • mensen over jou en je gratis product gaan horen (social media advertenties)
  • mensen moeten ergens hun mailadres achter kunnen laten (AVG-proof landingspagina)
  • de opvolging moet ingeregeld worden (autoresponder en andere landing- of salespagina’s).

In het kader van meten is weten, is het belangrijk om goed te monitoren hoeveel mensen de funnel binnenkomen en hoeveel daarvan naar de volgende stap doorgaan en verder. De conversie moet gemeten worden, maar zeker ook je aantallen. Een conversie van 50% klinkt wellicht leuk, maar als er maar vier mensen je funnel ingaan dan houd je er slechts twee over. Grote kans dat je met twee kopers niet voldoende omzet haalt om succesvol te zijn. Uiteraard hangt dit laatste heel erg af van de prijs van je eindproduct.

 

Het implementeren en testen van funnels is een punt waar veel ondernemers tegenaan lopen. Als jij binnen jouw bedrijf dergelijke tools niet al gebruikt, kost het je veel tijd en moeite om ze je eigen te maken. Gelukkig zijn er vele ondernemers die jou dat uit handen kunnen nemen. Kijk eens op regelhelden.com. Ik weet zeker dat je daar voldoende deskundige VA’s kunt vinden die je kunnen helpen. Ieder zijn vak, toch?

Het onderwerp funnels is machtig interessant. Het is toch gaaf dat je potentiële klanten zo kan leiden dat ze uiteindelijk op de salespagina van je eindproduct komen en op de bestelknop klikken. Dat is wat een goed opgebouwde en geïmplementeerde funnel voor je kan doen.

Wil je eens met mij van gedachte wisselen over funnels? Stuur me een berichtje.

 

Auteur: Marieke Valbracht – VA die jouw online tools inricht en aan elkaar koppelt
Redacteur: Patty Golsteijn – Chef Regelhelden