Hoe je meer klanten haalt uit je Regelhelden-profiel

Een goede profieltekst schrijven is niet makkelijk. Dit is iets anders dan je website. Op je website profileer je jezelf als VA. Op je profiel moet je jezelf profileren als VA tussen alle andere VA’s.

Hoe werkt dat precies? Op netwerkbijeenkomsten, events en je website moet je ondernemers nog vertellen wat een VA is en wat die voor ze kan betekenen. Op Regelhelden.com doe ik dat al voor je. Dan wordt het dus belangrijk dat je kunt uitleggen wat jou anders maakt. Waarom moet een ondernemer juist JOU inhuren en niet die 199 anderen?

Dat vraagt om een andere mindset. Je bent nu ondernemer. Je moet jezelf verkopen. Klinkt dat vies? Als niemand weet dat je bestaat, kan niemand je inhuren, verdien je niks en kun je binnen een paar maanden je koffers weer pakken en solliciteren. Dat is niet de bedoeling toch?

Dus start je ontdekkingsreis: waar ben jij retegoed in? Waar word je heel erg blij van? Wat kun jij betekenen voor ondernemers? Wat levert het op om met JOU te werken?

In deze blogpost geef ik je een serieuze stapel tips om je profiel vanaf het begin zo goed mogelijk neer te zetten. Laten we die klanten lekker binnenhengelen. Je verdient het. :)


Geef in je introductietekst al aan wat je aanbiedt

‘Ik help je ontzorgen zodat jij kunt focussen op je corebusiness.’ Dit schrijft elke VA. En dit geldt voor elke VA. Maar op een platform als Regelhelden.com heb je daar niks aan. Dat betekent dus onderscheid maken. Wat maakt jou anders dan de andere VA’s?

Kies 3 expertises waarmee je jezelf in de etalage zet

Niemand zit te wachten op een lang lijstje met alles wat je kan. Vergelijk het met een winkeletalage. Daar zetten ze ook niet ALLES in wat er te koop is. Zou je nog naar binnen lopen?

Kies dus 3 expertises. Wees daarin specifiek en concreet. Geen vage begrippen zoals ‘secretariële werkzaamheden’ of ‘dagelijks management’. Dit is vakjargon. Een ondernemer denkt niet in dat soort termen. Die denkt: “Ik stel mijn maandelijkse nieuwsbrief uit, dus dat wil ik als eerste uitbesteden.”

Kies skills waar vraag naar is en die je liefst vaker kunt doen, zodat je er voldoende inkomsten uit kunt halen. Een inbox opruimen doe je 1 keer als het goed is, in een uurtje. Daar word je niet rijk van.

Wees niet bang om te kiezen. Je kunt ze altijd nog veranderen.

Schrijf een opvallende introductietekst

Als ik als ondernemer filter op skills en tools sta jij misschien tussen 10 andere VA’s. Dan moet ik dus vanuit de introductietekst al kunnen voelen of je voor mij interessant bent zodat ik wel of niet verder klik. Daarna lees ik de volledige profielteksten en maak ik een selectie van VA’s waarmee ik een kennismakingsgesprek wil aangaan.

Zet in je introductietekst ook je 3 expertises. Dat geeft meteen duidelijkheid.

Richt je je op een specifieke doelgroep? Noem die ook. Een ondernemer kan zich daarin herkennen, of niet. Je hebt direct een goed filter.

Let op: als je geen introductietekst schrijft, wordt automatisch het eerste gedeelte van je profieltekst getoond. Echter is die langer dan het aantal tekens voor je introductietekst en wordt deze dus halverwege afgekapt. Dat ziet er onprofessioneel uit en dat willen we allebei niet, toch?

Maak je slogan concreet en duidelijk

Bedenk even dat een ondernemer mogelijk 10 tabbladen open heeft staan met zijn selectie van VA’s. Als eerste ziet hij je slogan staan met dikke vette letters: ‘Samen kom je verder’. Algemeen en vaag. Dit voegt natuurlijk weinig toe aan je profiel, want het zegt niks over jou of wat je aanbiedt.

Zorg ook hier dat je opvalt. De slogan is jouw kans om lekker binnen te knallen met een zin die meteen omschrijft wat jij kunt betekenen voor de ondernemer. Kies dus niet de eerste beste quote, maar denk er echt even over na.

Waar wil je op gevonden worden?

Ondernemers die een VA nodig hebben kunnen via de site zoeken met de filters, maar ook zoekwoorden intypen. Zorg ervoor dat je de juiste skills invult (en dit regelmatig bijwerkt), maar voeg belangrijke woorden ook toe aan je profiel. Is MailChimp een tool waar je veel mee werkt? Noem dit dan ook in je profieltekst. Niet als een droge opsomming, maar wat het je klant oplevert om hun nieuwsbrief uit te besteden aan jou.

Verstop je niet achter je business

“VA Business X helpt je om online beter zichtbaar te zijn.” Nee, JIJ helpt je klant om online beter zichtbaar te zijn. Een ondernemer kiest een VA ten eerste op basis van persoonlijke klik. Dus als jij je verstopt achter je business, creëer je afstand.

Jij vindt het leuk om te stoeien met je bedrijfsnaam, maar voor een ondernemer is die naam totaal niet relevant. Hij werkt met JOU, niet met je business. Schrijf dus altijd vanuit jezelf. (Tenzij je natuurlijk een grotere business hebt die bestaat uit meerdere VA’s.)

Schrijf kort en vlot

Zorg voor een lekker leestempo. Geen eindeloze zinnen met meerdere komma’s ertussen. Lees je teksten hardop voor aan jezelf. Je voelt meteen of je struikelt of dat je moet happen naar adem.

Schrijf in het nu

‘Liesje gaat wandelen’ is toekomstige tijd. Alles gebeurt ergens in de toekomst. Maar het is NU. ‘Liesje wandelt’ maakt het korter en krachtiger.

Schrijf naar je klant toe

“Ondernemers vinden het moeilijk om goede teksten te schrijven”. Als ondernemers je klanten zijn, dan willen ze zich herkennen in je tekst. “Misschien vind je het moeilijk om goede teksten te schrijven”. Je spreekt de lezer dus direct aan.

Goed is goed genoeg

Het hoeft niet perfect. Het kan niet perfect. Het zal nooit perfect zijn. It’s a work in progress.

It’s not about you

“Ik vind het leuk om je administratie te doen.” I don’t care. Als ondernemer wil ik weten: what’s in it for me?

Praat over resultaten, niet over processen

Wat kun je voor hem doen? Wat kun je voor haar betekenen? Wat levert het hem op om te werken met jou? Gebruik geen algemene termen zoals ‘rust en ruimte’, maar beschrijf dit specifiek per skill die je aanbiedt. Laat de lezer voelen hoe zijn leven eruit komt te zien met jou als VA.

Schrijf zoals je spreekt

Regelhelden.com is niet het platform om mensen aan te spreken met ‘u’. We trekken ondernemers aan die informeel en persoonlijk werken.

Schrijf ook niet de mooiste, formele zin is die je kunt bedenken. Dat ben jij niet. Schrijf zoals je praat. What you see is what you get. Het schrijft ook nog eens lekkerder.

Wees concreet

Vermijd vakjargon, abstracte woorden en andere algemeenheden. Je kent ze wel. Van die zinnen die je drie keer moet lezen om te begrijpen wat er staat. Waarbij je moet nadenken wat iemand bedoelt. Maak het zo concreet als je kan. Dat je lezer direct voor zich ziet wat je bedoelt.

Schakel expertise in als dat nodig is

Ben je zelf niet zo sterk in teksten? Practice what you preach! Je bent VA, dus durf zelf ook uit te besteden waar je niet goed in bent. Schakel een andere VA in die bijvoorbeeld retegoed is in het schrijven van teksten, zodat je alles eruit haalt wat erin zit. Een algemene, onduidelijke profieltekst kost je klanten. Een opvallende, heldere profieltekst levert klanten op.

Laat een goede foto maken

Geen vakantiekiekjes. Laat een goede foto maken van jezelf. Hoe professioneel wil je overkomen?

Vraag je klanten om testimonials (beschikbaar bij betaald abonnement)

Niet voor niks kun je je klanten vragen om een testimonial. Dit doet iets met je profiel. Welk product koop jij op bol.com: eentje zonder review, met 1 review of minstens 2 reviews? Exact.

Stel daarbij ook de juiste vraag. Niet “misschien vind je het leuk om een aardige testimonial te schrijven over me?” Nogmaals: dit is geen hobby, dit is je business. Als je goed werk aflevert mag dat gezegd worden. Graag zelfs, want het levert je meer klanten op en die heb je nodig als je dit wilt blijven doen.

Wat je hebt gedaan, hoe je dat deed en hoe leuk dat was is prima. Maar de meest waardevolle informatie is welke resultaten je hebt opgeleverd voor je klant. Meer klanten? Rust? Focus? Vraag ze dus om juist dát te beschrijven.

Neem een video op (beschikbaar bij betaald abonnement)

Kiezen mensen jou vaak om je enthousiasme, je fijne energie, je persoonlijkheid? Neem een video op van jezelf. Gebruik alle tips hierboven.

It’s not about you. Geen lulverhaal dus over waarom je VA bent geworden en wanneer je je hebt ingeschreven bij de KvK. Dat is prima voor het kennismakingsgesprek. Maar ze moeten je eerst nog leren kennen. Spreek je klant aan. Wie zie je voor je en wat kun je voor ze betekenen? Hou het kort. 30 seconden tot 1,5 minuut is voldoende.

All right. Je hebt nu een rugzak vol met handige adviezen. Aan de slag!