“Ik kies een VA op basis van mijn intuïtie”

Dit is een interview met Suzanne Dieteren van Prestazione, over haar ervaring met het werken met een VA.

Suzanne, jij werkt samen met Jenny Lenting. Hoe is dat zo gekomen?

Ik werk al langer met een VA. Ik had er eerst een waar ik prettig mee samenwerkte, maar die moest door persoonlijke omstandigheden stoppen. Daarna kwam Mascha en zij is heel handig in marketingstrategie, maar ze is niet zo technisch. Mascha en ik kenden Regelhelden allebei al en we zijn daar gaan zoeken naar iemand die we konden inzetten voor de technische taken. We hebben een paar profielen bekeken en we hebben Jenny uitgekozen.

Heb je dan ook met meerdere VA’s contact gezocht voordat je Jenny koos?

Nee, maar ik heb me wel verdiept in de profielen. Vond het ook wel handig met dat zoeken, daarmee kwamen er een stuk of 3, 4 omhoog. En toen ben ik Jenny gaan benaderen. Dus zo nu en dan vlieg ik haar in voor technische dingen. Er zit geen regelmaat in, maar ze helpt ons op het moment dat het nodig is.


Suzanne Dieteren

Wat heeft de samenwerking tot nu toe dan voor je opgeleverd, sinds je in december bent begonnen met Jenny?

We willen onze website reviseren en veel meer online gaan werken. Ik ben business- en innovatiecoach. En we willen een online leeromgeving gaan opzetten. Daar weet ik dus niets van en ik ga me daar niet in verdiepen, dus dat laat ik Jenny fijn doen.

Wel mooi dat je dan ook meteen het vertrouwen hebt om dat aan haar over te laten.

Je krijgt bij mij altijd meteen vertrouwen, dat is mijn basishouding. Natuurlijk zullen er mensen zijn die het vertrouwen niet waard zijn, maar als ik daarvan uit moet gaan dan kan ik nooit wat doen. Ik kies op basis van mijn intuïtie.

Is dit typisch voor vrouwen, denk je? Of zouden mannen op dezelfde manier te werk gaan?

Ja, dat denk ik wel. Mijn man en ik werken samen in ons bedrijf en hij zit ook wel zo in elkaar. Onze vorige VA die helaas moest stoppen is hier één keer op bezoek geweest. Daar hebben we mee gesproken en in dat gesprek was het geregeld zeg maar.

Heb je Jenny ook al een keer ontmoet?

Nee, ik heb haar alleen nog maar per mail en telefonisch contact gehad. Ik heb ook nog nooit gesproken via Zoom (red: videobellen). Dus het is echt een stem voor mij, maar ze klinkt goed.

Wat was de grootste eye-opener van het werken met een VA?

Het ontzorgt heel erg. En dingen die ik zelf niet zo leuk vind om te doen kan ik lekker ‘over de muur gooien’.

Wat is de belangrijkste reden om het samenwerken met een VA aan een collega-ondernemer aan te raden?
De belangrijkste reden is dat ik met de dingen die ik voor mijn klanten doe meer geld kan verdienen dan wat ik aan tijd en dus ook geld kwijt ben om alles zelf te doen. Het is gewoon puur return on investment. Heel simpel.

Heb je tips voor andere ondernemers die nog twijfelen over het samenwerken met een VA?

Heel veel mensen denken ‘dat kost toch een hoop geld!’ Ja dat klopt, dat kost ook geld. Probeer het gewoon eens voor jezelf uit. Reserveer een bedrag daarvoor en kijk hoe dat dan voelt en valt. Het is niet zo dat je business ineens in 3 maanden tijd gaat verdubbelen of verviervoudigen en al die flauwekul. Probeer het gewoon eens uit voor een beperkte tijd.

Eigenlijk vind ik dat je een VA ook structureel moet inhuren. Jenny huur ik dan wel in op oproepbasis, want ik heb op technisch vlak niet permanent iemand nodig. Maar bij Mascha, mijn andere VA, werk ik wel met een abonnement. Je hebt het meeste eraan als je structureel samenwerkt.

Waarom denk je dat dat zo is? Omdat je dan beter een band kunt opbouwen?

Een band opbouwen is uiteraard fijn, dat wil je ook. Maar van de andere kant, puur vanuit mezelf, weet ik dan ook wat ik aan die ander kan overlaten. Ik houd zo meer focus voor mezelf en ik schuif structureel dingen weg.

Ik heb wel gemerkt dat er een houdbaarheid aan zo’n samenwerking zit. Iedereen heeft toch zijn eigen stijl in hoe hij/zij dingen doet en op een gegeven moment is het concept een beetje uitgewerkt. Is net als met reclames. Bedrijven blijven ook niet eindeloos met hetzelfde reclamebureau werken. En jaar of anderhalf jaar is denk ik max.

Wil je je VA of VA’s voorstellen?

Ja, mijn regelheld is Jenny Lenting en mijn andere VA is Mascha Gerretsen.

 

Auteur: Debbie van Cleef
Redacteurs: Jenny Lenting / Ayla Körner