“Ik wist ‘s ochtends niet wat VA betekende en ‘s avonds had ik er eentje.”

Eva Schreuder is sieradenmaakster en eigenaresse van Eva Schreuder Ontwerpen. Ze maakt sieraden in opdracht, zoals trouwringen of geboortecadeaus. Daarnaast heeft ze een eigen sieradenlijn, runt ze een atelier/winkel in Leiden, verkoopt ze haar sieraden via verschillende concept stores, staat ze vaak op beurzen én heeft ze een uitgebreid gezinsleven met haar man en 2 dochtertjes.

Sinds februari werkt ze samen met een virtual assistant die de financiële administratie voor haar doet.

 

 

Eva, jij werkt sinds het begin van het jaar met een virtual assistant, hoe is dat zo gekomen?
Pure paniek… Nou ja, bijna. Ik wilde overstappen naar het boekhoudprogramma Moneybird en was zelf met die overstap begonnen. Op zich ging het goed, maar het vroeg behoorlijk veel tijd. Met alle lopende zaken van het hebben van een sieradenlabel en een atelier ernaast, kon ik de concentratie moeilijk opbrengen. Via Regelhelden heb ik een cursus Administratie en Moneybird gedaan en daar kwam ik Ayla tegen. Ik wist bij aanvang van de cursus niet wat ‘VA’ betekende en aan het einde had ik er eentje.

 

Hoe vond je het, om taken uit handen te kunnen geven die je graag kwijt wilde?
Enter George Michael: Freedom. Echt, die vrijheid!

 

Wat heb je naast vrijheid nog meer gemerkt?
De grootste bijvangst naast vrijheid is vooral het overzicht en inzicht dat een goed lopende administratie me geeft. Het heeft mijn leven meer stressvrij gemaakt en geeft mij echt meer tijd om achter de werkbank te zitten en nieuwe collecties uit te denken.

 

 

Wat vind je ervan dat een VA toegang heeft tot heel intieme gegevens over je bedrijf en daarmee indirect ook over jou en jouw werkwijze?
Ik denk dat dit heel persoonsafhankelijk is, en ook VA-afhankelijk. Bij Ayla vind ik het niet spannend, maar ik kan me voorstellen dat het wel een risicofactor is bij het hebben van een VA.

 

Wat heeft de samenwerking met jouw VA je opgeleverd?
Het is een combinatie van een aantal zaken die elkaar in de hand werken. Het levert me tijd op, door het uitbesteden. En doordat ik mijn administratie heb uitbesteed, heb ik meer inzicht in de financiële kant van mijn bedrijf. Deze twee dingen samen zorgen ervoor dat ik gewoon meer rust heb. Daarnaast hebben we een heel fijne samenwerking!

 

 

Je bent nu actief bezig om andere ondernemers ook aan een VA te helpen. Denk jij dat iedere ondernemer zou opknappen van een VA aan zijn of haar zijde?
Nee, ik denk niet dat dit te generaliseren valt. Iedere ondernemer richt zijn bedrijf in naar zijn eigen persoonlijkheid. Er zijn denk ik genoeg ondernemers die bijvoorbeeld hun administratie echt zelf willen blijven doen, omdat dit hen houvast geeft.
Ik vind die houvast juist op de plek waar mijn kracht ligt: mooie dingen ontwerpen en maken en het bijbehorende contact met mijn klanten. Voor mij is het hebben van een VA dus perfect.
Een VA raad ik dus ook alleen aan bij mensen in mijn omgeving van wie ik weet dat Ayla goed bij hen zou passen, meer dan dat ik een VA in het algemeen aanraad.

 

Wil je jouw VA of VA’s voorstellen?
Mijn VA heet Ayla Körner, ze is lekker doortastend, we delen een liefde voor Kinder Bueno’s en maken graag via het boekhoudprogramma grappen met elkaar.

 

Toevoeging van Ayla op de samenwerking tussen haar en Eva:
Eva en ik hebben elkaar ontmoet op de cursusdag Administratie en Moneybird. Halverwege de dag werd haar iets uitgelegd en verzuchtte ze: ‘Wat een rotklus, kan ik hier niet iemand voor inhuren ofzo?!’ Waarop ik zei: ‘Ahum, dat is dus precies mijn werk.’

In de pauze raakten we met elkaar aan de praat. Het was daarna eigenlijk niet eens meer de vraag óf we zouden gaan samenwerken, maar hóe. Eva liet mij op de cursusdag al zien waar ze tegenaan liep en samen hebben we in een Skypecall gekeken hoe haar administratie voor haar weer overzichtelijk zou worden.

Toen het overzicht er weer was, zijn we eigenlijk heel natuurlijk in een bepaalde rolverdeling gevallen. Eva levert alles duidelijk aan, ik zorg dat Moneybird op orde is. We hebben een gedeeld bestand waarin ik alle vragen aan haar bij elkaar kan zetten en als het te veel wordt (of wanneer we gewoon zin hebben in een gezellig praatje) dan meeten we via Skype om alles verder te bespreken. Ideaal!

 

Auteur: Ayla Körner – financiële VA met gevoel voor taal en klantenservice
Redacteur: Renske Holwerda, marketing-VA en tekstschrijver ineen