Loop je jezelf regelmatig voorbij? Leer grenzen stellen voor jezelf!

In de besloten Facebookgroep van Regelhelden hebben wij een #klaagmaarraakwoensdag. En daar maken alle deelnemers graag gebruik van. Het is immers hartstikke fijn om, zeker als je in je eentje vanuit huis werkt, even te klagen tegen ‘collega’s’.

Je zou verwachten dat mensen vaak klagen over externe zaken; vervelende klanten of tools die niet werken. Maar in de praktijk blijkt dat er ook heel veel geklaagd wordt over onszelf. Wat is er aan de hand? Velen van ons blijken niet zo goed te zijn in het stellen van grenzen, en dan niet eens richting de klant, maar voor onszelf.

Heb je hier ook moeite mee? Lees mee, en leer:

 

 

Whatever you are not changing, you are choosing

Deze wijze woorden zag ik voorbijkomen in een cursus over productiviteit. En de woorden zijn zo vreselijk waar!

In loondienst, en dan vooral aan het begin van je carrière, word je ermee doodgeslagen: rottige taken horen er nou eenmaal ook bij. En op zich, als je een stagiaire bent die verwacht als een CEO te worden behandeld dan is het een goede leerschool. Maar neem deze les niet al te lang met je mee. Want als je door je beginjaren heen bent dan gelden de wijze woorden: Wat je niet verandert, daar kies je voor.

Inmiddels heb je je eigen bedrijf, en mag je zelf kiezen wat je wilt. (Volwassen zijn is zó leuk!) Als jij ervoor kiest om taken van klanten uit te voeren waar je diep ongelukkig van wordt, dan gaat er iets niet goed. Jij kiest ervoor om dat te doen. En dus is het niet de kunst om de grens richting je klant te stellen, maar om aan jezelf toe te geven dat je het een rotklus vindt die je eigenlijk nooit meer wilt doen.

Dit hoeft niet meteen het einde van een samenwerking te betekenen. Een klant van mij heeft mij ingehuurd voor hele afgebakende taken. Maar ze blijft mij steeds in een soort PA-rol duwen, waarbij ze verwacht dat ik haar ‘gatekeeper’ ben voor mensen die iets van haar willen of dat ik last-minute bloemen voor een klant bestel.
Ik word daar niet gelukkig van en merk dat ik mijn werk voor haar steeds uitstel omdat ik bang ben voor de onverwachte klussen die in mijn inbox zitten.
De oplossing hebben we inmiddels gevonden: ze huurt een professionele PA-service in voor precies dit soort taken. Zij blijft blij met mij en mijn afgebakende taken en ik krijg weer energie van de taken die ik voor haar doe.

 

”Nee ik kan niet, ik moet dit echt even afmaken”

Oké gefeliciteerd, je hebt een verantwoordelijkheidsgevoel. Maar waar stopt het?

Het beroep Virtual Assistant is in de basis een dienstverlenend beroep. En laat het nou zo zijn dat dienstverlenende mensen vaak de mensen zijn die enthousiast blijven roepen ‘Ik los het wel even op voor je!’ Daarom ben je ook zo succesvol en leunen je klanten zo op je.

En toch, als je altijd met je tijd in de knoei komt en daardoor leuke projecten links laat liggen omdat je ‘dit echt nog even af moet maken,’ dan ga je een stap te ver. Want als jij geen leuke dingen meer kunt doen, dan is het gauw gedaan met de lol die jij in je bedrijf had.

What to do? Plan zorgvuldig, en zorg dat je taken die jij voor jezelf/jouw eigen bedrijf heel graag wilt doen bovenaan staan. Je bedrijf draait om jou, want zonder jou geen bedrijf en dan zijn jouw klanten helemaal nergens meer.

 

”Ik wil deze klant houden, want ze is mijn ideale klant”

Ahhh, dit vind ik altijd zo’n heerlijk discussiepunt: bestaat de ideale klant wel of niet? De ene ondernemer vindt dat de ideale klant absolute onzin is, de ander vaart steady op een zeer zorgvuldig samengesteld klantprofiel.

Of de ideale klant in jouw hoofd nu wel of niet bestaat, in de praktijk kan het nog wel eens enorm tegenvallen. De klant die op papier zo ideaal leek, blijkt in de praktijk een behoorlijke slavendrijver te zijn die veel meer taken op jou af gooit dan jullie samen hadden bedacht.
Of de taken die je moet doen wijken vreselijk af van wat jullie vooraf hebben besproken.

Om grenzen te stellen voor jezelf is het hier belangrijk dat je die ideale klant van je kunt loskoppelen van het werk wat je doet. Passen de taken niet (meer) bij je? Loopt de relatie vreselijk stroef en lukt het maar niet te verbeteren? Dan is het wellicht tijd om afscheid te nemen van je ‘ideale’ klant.

Omdat het best lastig is om één van je klanten in 1 klap aan de straat te zetten, kan je kijken of je het werk kunt afbouwen. Geef aan dat je bepaalde taken niet meer op wilt nemen en kijk samen of je iemand kunt vinden die dat wel wil.

Ben je echt veel te gehecht aan de inkomsten die jouw minder-dan-ideale klant je opleveren? Bedenk dan dit: het is inderdaad verstandig om eerst nieuwe schoenen te kopen voordat je je oude schoenen wegdoet. Maar als je van je oude schoenen zulke pijnlijke voeten krijgt dat je niet meer naar de schoenenwinkel kan lopen, dan kan het best opluchten om ze gewoon weg te gooien.

 

”Voor wie (of wat) doe ik het eigenlijk allemaal?”

Working 9 to 5, what a way to make a living… Je eigen bedrijf, heerlijk zeg, eindelijk die vrijheid waar je al zo lang van droomde. En met je uurtarief kom je maandelijks veel hoger uit dan je in loondienst ooit zou kunnen. De kinderen hoeven op deze manier ook niet naar de opvang. Prachtig allemaal!

Wanneer je je grenzen niet goed bewaakt loop je jezelf voorbij. Zo stop je bijvoorbeeld veel teveel tijd in je klanten, en te weinig in jezelf. Of je komt niet goed voor jezelf op en geeft daardoor te veel korting op jouw diensten.
Blijf je daarom bewust van waar je het allemaal voor doet. Schrijf het desnoods op een post-it die je naast je bureau kunt hangen. “Meer tijd met mijn kinderen doorbrengen” of “Sparen voor mijn wereldreis” heeft veel impact als je dit iedere dag op ooghoogte ziet hangen. Veel meer dan wanneer je er af en toe aan denkt als je bijvoorbeeld een plaatje van een idyllisch eiland voorbij ziet komen.
Herhaal voor jezelf waar je voor werkt, alleen dan zal je brein het écht begrijpen en ga je er binnen je bedrijf rekening mee houden.

Het is gemakkelijk om soms te vergeten, maar jij bent echt de allerbelangrijkste persoon binnen jouw bedrijf. Zonder jou was er geen bedrijf om mee te beginnen, en zonder jou kan het bedrijf niet verder. Daarom: eigen zuurstofmasker eerst, voordat je anderen om je heen gaat helpen.

 

Auteur: Ayla Körner– financiële VA met gevoel voor taal en klantenservice
Redacteur: Debbie van Cleef, VA voor avontuurlijke ondernemers