Wat websitebouwers vaak vergeten

De website van Janet is net online. Hij ziet er werkelijk prachtig uit.

Haar beste vriendin zei het ook al. Wat een mooi logo, prachtige foto’s en kleuren.

Janet is er zo blij mee. Nu nog blogs schrijven, want dat is goed voor de SEO. Ze wil natuurlijk goed gevonden worden door potentiële klanten. Ze wil veel vrouwen helpen op een gezond gewicht te komen.

De stappen voor haar online marketing heeft ze geleerd van haar businesscoach. Nu actie ondernemen. Haar tips voor goede voeding heeft ze al geschreven.

 

De snelheid van de website wordt vaak vergeten

Dan hoort ze van een collega-coach dat voor Google ook de snelheid van haar website belangrijk is. Maar daar zal haar websitebouwer toch wel rekening mee gehouden hebben?

Hij is een man met veel ervaring en kennis. Ze heeft haar site niet door de buurman laten bouwen.

Toch blijkt regelmatig dat websitebouwers geen aandacht besteed hebben aan de snelheid van de site. Dit is een soort blinde vlek bij veel website-ontwerpers.

Pas nog heb ik een meting gedaan bij een website die nog maar sinds december in de lucht is. Die kwam er niet goed uit. Het was een mooie site, maar ja, een oldtimer is ook mooi. Een Ferrari daarentegen is mooi én snel. Heb jij dan niet liever een Ferrari dan een oldtimer? ;-)

 

Risico van trage website

Het risico is dat je bezoeker wegklikt, voordat jouw aansprekende slider is geladen. Hij heeft de tekst die erop verschijnt niet eens gezien. Dat is een reden om af te zien van een slider, hoe mooi het ook lijkt.

Daar gaat je kans.

Controleer de snelheid via PageSpeed Insights van Google.

Begin maar eens met je homepagina.

Je krijgt 2 uitkomsten. Eentje voor voor desktop en eentje voor mobiel.

Steeds meer mensen zoeken informatie op via mobiel. Dat is dus zeker zo belangrijk.

Je krijgt niet alleen het resultaat van de meting, maar ook mogelijke problemen die vertraging veroorzaken. En er staan mogelijke oplossingen bij.

Elke pagina kun je los meten, zodat je hoger scoort voor Google en bij je bezoeker.

Dat laatste is natuurlijk het allerbelangrijkste.

 

Grootte van je afbeeldingen

Bijna altijd zijn de afbeeldingen te groot. Alleen al je foto’s verkleinen helpt enorm voor de snelheid van die pagina. Een foto van 4.000 pixels groot is niet nodig, maar zorgt wel voor een veel langere laadtijd.

Onder het resultaat op PageSpeed Insights kun je de afbeeldingen direct in een kleiner formaat downloaden. Vervang je foto’s hierdoor en je pagina verbetert enorm. Een kleinere foto kost namelijk ook minder geheugen, minder MB’s laden sneller.

Vaak is dit al een grote verbetering.

 

Nieuwe afbeeldingen eerst bewerken met Pixlr of fotoverkleinen.nl

Via Pixlr.com (Pixlr Express) of fotoverkleinen.nl kun je eenvoudig je foto’s verkleinen. Gebruik maximaal 1.200 pixels breed voor een paginabrede afbeelding. Heb je een afbeelding die ongeveer de helft van je paginabreedte in beslag neemt? Dan is een breedte van 600 pixels voldoende.

Je kunt via de Pixlr Express ook nog een andere uitsnede maken, zodat je afbeelding mooi in je blog of in de kolom past. Het werkt heel eenvoudig.

 

Instellingen aanpassen via plug-ins

Er zijn verschillende plug-ins om je snelheid te verbeteren. Zo kun je met WP Super Cache of W3 Total Cache een pagina laten ‘klaarzetten’, wat de snelheid verbetert.  WP Rocket staat bekend als plugin die je de snelste laadtijden kan geven. WP Rocket is gebruikersvriendelijk en je als je vragen of problemen hebt, dan kun je terugvallen op de technische ondersteuning die erbij wordt gegeven. WP Rocket is wel een betaalde plugin. Maar als je website het nodig heeft, is het de overweging waard.

Kijk maar goed welke melding je krijgt, dan weet je waar je op moet zoeken om de juiste plug-in te vinden.

Veel succes.

 

Auteur: Jenny Lenting – hulp voor technische trammelant bij je website en online training
Redacteur: Renske Holwerda – marketing-VA en tekstschrijver ineen