Wereld Back-up Dag, heb jij een kopie van jouw data geregeld?

Onlangs gebeurde er iets bij een klant van mij, waarvan je hoopt dat het jou niet overkomt.

Ze had net een grote mailing de deur uitgedaan met een link naar haar website, toen haar website wegviel en niet meer bereikbaar was. En omdat het een probleem met de server was, konden we het ook niet zelf oplossen. Hiervoor hadden we het bedrijf van haar webhosting nodig. Maar natuurlijk deed het probleem zich ‘s avonds voor en dus moesten we tot de volgende ochtend wachten.

Gelukkig kon het probleem toen worden opgelost en kon er een back-up worden teruggezet. Wat een enorme opluchting was dat.

Nu denk je misschien: ‘Dat heb ik dik in orde. Ik draai elke week een back-up van mijn website. Ik hoef dus niets te doen.’

Maar wist je dat je website niet het enige is waar je een back-up van moet maken?

Wat dacht je van al die belangrijke bestanden die op je laptop staan?

Van je zakelijke foto’s en je financiële administratie?

Maak op deze wereldwijde back-updag eens een lijstje van alles wat belangrijk is voor je bedrijf. En controleer of je deze data op 2 veilige plaatsen hebt opgeslagen.

Mocht het antwoord hierop nee zijn, overweeg dan eens het gebruik van BackBlaze. Hiermee kun je voor een vast bedrag per maand de volledige inhoud van je laptop opslaan. Dat kan al voor $ 50 per jaar.

Dat is je bedrijf je toch wel waard?

Stel dit niet uit tot morgen, want morgen komt nooit. Zeker niet als het om dit soort zaken gaat. Hoe vaak heb je je al voorgenomen om het nu echt eens te gaan regelen? Dit is je kans om het echt te dóén. Voordat het te laat is.

Ook je externe harde schijf kan kapot

Zelfs als jij alles elke dag opslaat op een externe harde schijf, moet je nog oppassen.

Ik heb zelf meegemaakt dat mijn harde schijf met foto’s kapot ging. Herstellen is in zo’n geval bijna onmogelijk. Als je pech hebt, ben je alles kwijt. En als je daar op het moment dat je die back-up nodig hebt achter komt, heb je dubbel pech.

Je kunt het aan elke ondernemer vragen die het ooit heeft meegemaakt. Ze hebben hooguit spijt van het feit dat ze geen back-up hadden. Nooit van het feit dat ze erop konden terugvallen, na het enorme schrikeffect.

Regel jij vandaag nog je back-up?

 

Auteur: Jenny Lenting, hulp voor technische trammelant bij je website en online training
Redacteur: Renske Holwerda, marketing-VA en tekstschrijver ineen